google.com, pub-7396832854123178, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
Writer's pictureNir Aharon

צ'יצ'ן איצה – פלא עולם מספר 3 בו מבקרים הילדים

Updated: Jul 30, 2023



שלוש! זה המספר שמלווה אותנו בוויאדוליד. שלושה הם פלאי העולם שהילדים ישלימו במהלך הביקור בעיר ויאדוליד; לאחר הביקור בפטרה (ירדן) ובמאצ'ו פיצ'ו (פרו) הגיע תור הצ'יצ'ן איצה. (לנו כמבוגרים זה ביקור שני באתר).


אז קודם כל נעשה סדר, מהם בעצם 7 פלאי העולם החדשים:

במאה השלישית לפני הספירה פרסם פילון מביזנטיון ספר ובו סיפר על "שבעת המראות", אותם 7 מבנים ויציאות ומנות מדהימים בממדיהם וביופיים. זוהי הרשימה הראשונה שהכילה 7 מבנים פלאיים- כולם באזור הים התיכון.


במאה השנייה לפני הספירה נערכה רשימה "מחודשת"- זו המוכרת לנו עד היום בשם פלאי העולם העתיק, על ידי אנטיפטרוס מצידון. אנטיפטרוס נהג לרשום על גבי מצבות וחפצי קודש לאלים את רישומיו וכך נשמרה הרשימה המוכרת לנו עד היום וכוללת את : הגנים התלויים בבבל, מקדש ארטמיס באפסוס, פסל זאוס באולימפיה, המאוזיליאום בהאליקרנאסוס, הקולוסוס מרודוס, המגדלור באלכסנדריה והפלא השביעי - היחיד ששרד עד היום - הפירמידה הגדולה בגיזה.

עם השנים עוררה הרשימה מחלוקות ובכל דור נוצרה רשימה חדשה ואלטרנטיבית שגם היא נתונה במחלוקת.


בשנת 2000 נוסד בשוויץ "קרן לבחירת פלאי עולם החדשים". הקרן קבעה תאריך יעד - 7 ליולי 2007, כתאריך לבחירת שבעת פלאי העולם החדשים. בשלב הראשוני סוננו מתוך רשימה של 50 אתרים נבחרים ברחבי העולם 21 אתרים, מתוכם נקרא הציבור הרחב לבחור את 7 פלאי העולם.

ההצבעה נעשתה על ידי כל תושב בוגר בכדור הארץ שרצה להשתתף, הליך הבחירה לא חף מביקורת כלל. הצבעה נעשתה דרך הטלפון או האינטרנט. הועדה טסה ממדינה למדינה ובטקס גדול ורב רושם הציגה את מועמדות האתרים השונים. הרשימה בת 21 האתרים כללה בין היתר את אנגקור (קמבודיה), האקרופוליס (יוון), בית האופרה (סידני), אלהמברה (ספרד) ועוד.

ממשלת מצרים יצאה בקריאה גדולה על החרפה לפיה הפירמידה בגיזה - היחידה ששרדה מהרשימה המקורית, מועמדת ככל שאר האתרים. בשל מחאה זו, הוחלט כי הפירמידה בגיזה תקבל מעמד של כבוד ובחירת 7 פלאי העולם החדשים נעשתה מתוך 20 האתרים הנותרים.

הביקורת על הליך הבחירה גרס כי אי בחירה של אף אתר בשטח אפריקה או דרום מזרח אסיה נובע מכך כי לרבים מתושבי מדינות אלו אין כלל גישה לאינטרנט (של שנת 2007) ועל כן ישנה כאן הטיה של התוצאות. מאידך אנחנו מדברים על תקופה שהיא טרם המצאת ה"בוטים" כך שסביר להניח שרוב הקולות הבוחרים הם של בני אדם ולא מדובר בשטיקים.

בסופו של יום, לאחר קמפיין מוצלח במיוחד במדינות אמריקה הלטינית, נבחרו 7 פלאי העולם החדשים, ואלו הם:

פטרה (ירדן)

הקוליסאום (איטליה)

טאג' מאהל (הודו)

החומה הסינית (סין)

צ'יצן איצה (מקסיקו)

מאצ'ו פיצ'ו (פרו)

פסל ישו (ברזיל)

(מעמד של כבוד ניתן לפירמידה בגיזה)



לא בטוח שגם ברמה האישית אלו שבעת האתרים שהיינו בוחרים אך מכיוון שזו הרשימה שנבחרה, אליה נתייחס.


לאחר ביקור טרום קורונה בפטרה וביקור מלפני מספר שבועות במאצ'ו פיצ'ו זהו תורו של הצ'יצן איצה.

באיזו קלות מבקרים בצ'יצ'ן איצה... זה לא יאומן בהשוואה לתלאות הדרך עד למאצ'ו פיצ'ו, שם נאלצנו לנסוע 7 שעות לכל כיוון, ללכת 11 קילומטר על גבי מסילת רכבת (לכל כיוון), לקום ב-5 בבוקר ולתפס על הר במשך שעתיים... סה"כ מסע בן 3 ימים כדי לראות את המאצ'ו פיצ'ו.


לעומת זאת לצ'יצ'ן איצה מגיעים בקלות, אוטובוס של 50 דקות מהמלון ואנחנו בשערי האתר, עלות הכניסה כ-70 דולר לכל המשפחה, עד לארוחת הצהריים אנחנו כבר בחזרה למלון. קל, קל מידי מה שאפילו פוגם בתחושת יראת הכבוד.


האתר יש לציין גם לא גדול במיוחד, הספקנו להקיף אותו פעמיים, בקצב איטי עם הילדים.


מדריך מקוצר על הצ'יצן איצה - Chichén Itzá


חורבות המאיה של צ'יצ'ן איצה הן מה שנותר מעיר מאיה מפוארת. צ'יצ'ן איצה נבנה בין השנים 750 ל-900 לספירה, ובשיאה התגוררו בעיר כ-90,000 תושבים. זו הייתה עיר משגשגת וצ'יצ'ן איצה הפכה לבירה אזורית חזקה השולטת בצפון ובמרכז יוקטן.


העיר נמצאת באזור יוקטן שבמקסיקו, כשעתיים וחצי נסיעה בלבד מקנקון או פלאיה דל כרמן (ומכאן העומס הרב שיכול להיווצר באתר). העיר הגדולה הקרובה ביותר לצ'יצ'ן איצה היא ויאדוליד, כ-40 דקות מערבית לצ'יצ'ן איצה.


העיר נחפרה באופן חלקי בלבד וארכיאולוגים ממשיכים לגלות תגליות חדשות ומרגשות שמספרות לנו עוד על התרבות המרתקת הזו ועל העיר צ'יצ'ן איצה.


השם Chi-ch'en Itzá במאיה מתורגם כ"העיר בפתח הבאר של איצה", כאשר הבאר מתחייסת לסנוטה הקדושה שבתחום העיר, ואיצה זו קבוצה אתנית שזכתה לשליטה פוליטית/כלכלית בחבל ארץ זה. יש שמפרשים את השם איצה כ"קוסם/מכשף" השולט על המים.


תקנות הקורונה אינן נאכפות באופן מיוחד באתר, אין צורך בהצגת תעודת התחסנות או תוצאות בדיקה, יש המלצה על הטיית מסיכה אך אין הקפדה מיוחדת על הנושא. סה"כ הביקור אינו מוגבל בשל המגפה. (נציין כי מלכתחילה לא ניתן היה לטפס על הפירמידה שבאתר, אך באתרים אחרים ברחבי מקסיקו בהם הטיפוס הותר טרום הקורונה כמו האתר בפלנקה או בקובה- כעת לא ניתן לעלות לראש הפירמידה וזאת בשל מגבלות הקורונה).


המגבלה המשמעותית ביותר הנובעת כתוצאה מהמגפה משחקת דווקא לטובתכם... ישנה מגבלת כמות מבקרים יומית העומדת על סך 3,000 מבקרים. אם תגיעו מוקדם, טרם האוטובוסים העמוסים בתיירים מקנקון ומפלאיה דל כרמן תהנו משקט יחסי ברחבי האתר; כמו כן מופע האורות הלילי מושהה עד הודעה חדשה בשל המגפה.


ניתן להגיע לצ'יצ'ן איצה במסגרת יום טיול מאורגן שיוצא כמעט מכל נקודה בחוף הקאריבי, קנקון ופלאיה דל כרמן כמובן. אך היות וזמננו בידינו ואנחנו מתקדמים בלאו הכי לכיוון פנים הארץ אנחנו מגיעים מהעיר ויאדוליד הסמוכה. השהות בויאדוליד זולה משמעותית מהשהות על קו החוף, הקרבה לאתר מבטיחה שנגיע טרום מבול התיירים. מויאדוליד יש קולקטיבו שיוצא לאתר אחת לשעה וכן אוטובוס של ADO היוצא גם הוא אחת לשעה.


הכניסה לאתר אינה זולה במונחים של אתרי עתיקות מקסיקניים, כ-70 דולר אמריקאי למשפחה, אך ביחס לפלאי העולם האחרים בהם ביקרנו הוא הזול ביותר :





טיפ: לא להגיע לאתר בימי ראשון; בימי ראשון נהוג בכל רחבי מקסיקו כי הכניסה לאתרי העתיקות היא ללא עלות בעבור אזרחי/תושבי מקסיקו.


טיפ נוסף: תביאו פזו במזומן, לא ניתן לשלם על מלוא הכרטיס באשראי, את החלק הפדרלי בסך 85 פזו לאדם צריך לשלם במזומן, החלפת כספים במקום היא בשער גרוע מאוד מאוד; כאמור תעריף למבוגר 571 פזו, ילד משלם רק את המס הפדרלי בסך 85 פזו.


סרטים לצפייה לפני הביקור


אם מגיעים עם ילדים מומלץ בחום רב לראות לפני כן את הסרט הדרך לאל דורדו. מהצפייה בסרט הילדים יקבלו מושג ראשוני על הגעת הספרדים, ערי הזהב, מגרש משחקי הכדור, הקרבת קורבנות אדם והשלכתם לסנוטה הקדושה. את הכל הם יראו באתר עצמו.

מאידך את הסרט אפוקליפטו המומלץ גם הוא תראו ללא הילדים, הסרט כולל תיאור גרפי מוחשי של דרך לכידת קורבנות האדם ומדמה את התרבות והסביבה בה חיו המאיה טרום בו הפלישה הספרדית.


מה לראות בצ'יצ'ן איצה?

ה'אטרקציה' העיקרית בצ'יצ'ן איצה היא הפירמידה המרהיבה Kukulkán או El Castillo. אם תגיעו מוקדם, הטיפ הטוב ביותר שלי הוא להגיע תחילה לפירמידה כדי לצלם אותה כשהיא יחסית שקטה מתיירים ולפני שהשמש נמצאת מעליה (לקראת השעה 10:00 המקום כבר לא מוצל), לאחר מכן הקדישו זמן לחקור את האזורים האחרים, כולל מגרש הכדורים, מצפה הכוכבים אל קרקול, בית העצמות, הסנוטה הקדושה ומקדש הלוחמים.



מה שבאמת הופך את צ'יצ'ן איצה למיוחד כל כך הוא העיצוב האדריכלי, ותשומת הלב לפרטים. העיצוב של הפירמידה הראשית, אל קסטילו, כל כך מושלם, עד שבתקופות השוויון באביב ובסתיו, השמש מטילה צל על הפירמידה באופן שנראה כנחש מחליק במעלה או במורד המדרגות הענקיות. בני המאיה ידעו הרבה על אסטרונומיה והם תכננו כל פרט בצ'יצ'ן איצה בהתאם.


מחיאת כפיים לפני הפירמידה תישמע כמו ציוץ של קצאל - ציפור הקדושה למאיה.


מתחת לפירמידה התגלתה לאחרונה סנוטה תת קרקעית, ומעברים נסתרים נותרו בלתי נחקרים.


מגרש משחקי הכדור


על פי המקסיקנים משחקי הכדורגל והכדורסל הומצאו על ידי בני המאיה. המשחקים שימשו כחלק מפולחן דתי כאשר במהלכם נקבע מי יוקרב כמנחה לאלים צמאי הדם. הדעות חלוקות האם היה זה הקפטן של הקבוצה המפסידה או דווקא זו של המנצחת אשר בתום המשחק הושלך למותו אל תוך הסנוטה הקדושה שבאתר. חוקי המשחק פשוטים, כדור עשוי עץ אותו צריך להשחיל ללא שימוש ביד לתוך טבעת דמוית סל אנכי. שטח המגרש בצ'יצ'ן איצה גדול פי 2.2 מגודלו של מגרש פוטבול אמריקאי.


הסנוטה הקדושה


יש מעל ל-6,000 סונטות בחלק הזה של כדור הארץ, חלקן קדושות לבני המאיה, הקדושה והמפורסמת מכולן נמצאת כאן בצ'יצ'ן איצה.


סנוטה זה בעצם בולען שיצר בור באדמה, הבור הזה מתמלא במים, בדרך כלל מיי תהום, מאגר מים שכזה איפשר התיישבות של קבע וברוב אתרי העתיקות יש בנמצא סונטה סמוכה.


הסונטה בצ'יצ'ן איצה שימשה כאתר הקרבת הקורבנות, אם זה בקפיצה עצמית או בהשלכה למיי הסונטה, בקרקעית נמצאו עדי זהב רבים ומעל ל-500 אבני עינבר.


החוקרים חלוקים בינם לבין עצמם האם לאחר המשחקים המקודשים היה זה קפטן הקבוצה המפסידה שהוקרב כקורבן לאל השמש או דווקא קפטן הקבוצה המנצחת שהוא קורבן ראוי יותר.




Comments


IMG_7678.JPG
2 (1).png

אננס

בלוג טיולים משפחתי

bottom of page