עבר הרבה זמן מאז נסיעת הלילה האחרונה שלנו, בערך שלושה חודשים עברו מאז נסיעת הלילה הקודמת מפונו לקוסקו (פרו), ואנחנו שוב מוצאים את עצמנו על האוטובוס היוצא מצ'וטמל לפלנקה, נסיעת לילה ראשונה במקסיקו.
פלנקה יושבת במדינת צ'יאפס, מדינה זו נחשבת בעיני רבים ל"מקסיקו האמיתית", מדינה ענייה באופן יחסי ובעלת רוב אתני מוצק לצאצאי המאיה, צ'יאפס עשירה במפלים ומקורות מים, אתרי עתיקות מתקופת השגשוג של בני המאיה, מדינה ירוקה מאוד, עשירה בגידולים ונהנת מגישה לחופי הים הפסיפי, הקפה המקסיקני מיוצר כאן באזור שנקרא חבל הקפה, צ'יאפס גובלת בגואטמלה ובמובנים רבים דומה יותר לגואטמלה מאשר לאזורים אחרים במקסיקו.
הנבדלות הזאת משאר מקסיקו כמו גם הקרבה לגבול אינם מסייעים לשמירה על היציבות הפוליטית באזור, שני גורמים שכדאי להכיר הם הקרטל והזאפאטיסטים (Zapatistas).
הקרטל מחזיק כרגע במספר שדות ברחבי המדינה, המשמעות היא שלא ניתן לעבור בכבישים האלה, ישנם אזהרות מסע חמורות לנסיעת לילה בין פלנקה לסן קריסטובל- 2 היעדים העיקריים בצ'יאפס. חברת האוטובסים ADO שעשתה בעבר את הנסיעה הזאת (נסיעה של 5 שעות) נאלצת כעת לצאת מצ'יאפס למדינת טבסקו ולחזור לצ'יאפס משך הנסיעה במסלול החלופי הוא 11 שעות! והכל מתוך רצון להימנע מנסיעה על הציר שבשליטת הקרטל.
זאפאטיסטים (Zapatistas) הם ארגון גרילה שנלחם על הרבה דברים, גם כנגד הגלובליזציה אך בעיקר מטרתו אוטונומיה מלאה לצ'יאפס והתנתקות ממקסיקו. לדברי התנועה המדינה הכי עשירה בחקלאות וייצור חשמל (אלקטרומגנטי) היא גם המדינה הכי ענייה וזאת כתוצאה מניצול רב שנים של האליטה השולטת, לקריאה בהרחבה ממליץ על מאמר של גיל חסקין; כל עוד נשמעים להוראות ולא נכנסים לכפרים או נוסעים בכבישים אליהם אין לשלטונות שליטה מלאה הכל בסדר.
מפלי רוברטו באריו
חרף נסיעת הלילה, העובדה כי השמש מכה בעוצמה מביאה אותנו להחלטה לנצל את היום היפה ולצאת לכיוון מפלי רוברטו באריו. החלטה שתתברר בדיעבד כנכונה שכן יומיים לאחר מכן מזג האוויר מתחלף לגשום מאוד ולא ניתן לצאת למפלים.
אזור פלנקה עשיר במפלים במרחק של כשעת נסיעה ממרכז העיר, היות ובעבר ביקרנו במפלי אגווה אזול אנחנו מחליטים להתחיל במפלי רוברטו באריו. שני המתחמים יפים מאוד מאוד, אגווה אזול פופולרי יותר שכן הוא ממוקם על הכביש לסן קריסטובל ומכאן שישנם סיורי יום מסן קריסטובל לעתיקות פלנקה שעוצרים במפלי אגווה אזול.
לעומת זאת מפלי רוברטו באריו נחבאים אל הכלים, אין כמעט סיורי תיירות לאזור ומכאן שהם שקטים יותר, פחות ממוסחרים ונעדרי בתי קפה על שפת המים. זה מעצים את חווית הביקור, הופך אותה לנעימה יותר.
ההליכה באתר אינה מרובה, עניין של 10 דקות ומגיעים לבריכה הטבעית הראשונה, יש במתחם מספר רב של מפלים, בריכות טבעיות, מגלשות טבעיות. האווירה במקום צעירה ומשוחררת.
ההגעה היא באמצעות קולקטיבו שיוצא מהשוק של פלנקה (50 פזו לאדם לכיוון) והכניסה למתחם עולה כ-30 פזו למבוגר.
אתר העתיקות פלנקה
הסיבה העיקרית להגיע לעיירה זה כמובן אתר העתיקות פלנקה והמוזיאון הצמוד אליו (שימו לב, המוזיאון סגור בימי ראשון)
כן, יש על שביל החומוס, שביל התיירות הרגיל המון אתרי מאיה ששווים ביקור, ונכון, פלנקה מצריכה נסיעה מיוחדת. אבל זה שווה את זה. זה הביקור השני שלנו בעתיקות פלנקה ופעם שנייה שאנחנו מתעקשים לצאת לרגע מהמסלול ולהתאמץ כדי להגיע לכאן.
כן, יש כאן קבוצות תיירות שמגיעות, אבל פחות ממקומות אחרים שכן לוקח זמן להגיע לכאן ומצב הביטחון באזור אינו יציב כפי שציינתי בתחילת הפוסט ומכאן שהאזור הפך לפחות מתוייר, בטח ביחס לרצועת החוף המקסיקנית.
אבל אם אתם רוצים לראות חורבות מאיה יפות עם אווירה אחרת, מפלים בעומק הג'ונגל בקרבת מקום, ורוצים לעזור לכלכלה המקומית (בצ'יאפס כאמור יש את שיעור העוני הגבוה ביותר מבין כל מדינות מקסיקו), פלנקה היא ללא ספק המקום שבו אתם צריכים להיות.
היינו בהמון אתרי מאיה במקסיקו, גואטמלה, סן סלבדור והונדורס. אין ספק שלכל האתרים ישנם אלמנטים שחוזרים על עצמם אך פלנקה ייחודית בדרכה, נציין רק שמודבר באתר מורשת עולם של אונסק"ו
פלנקה, הגיעה לשיא כוחה במאה ה-7 והיתה שרויה בתחרות על ההגמוניה האזורית עם ערי מאיה מתחרות כטיקאל (גאוטמלה). בעוד שבטיקאל התמקדו בבנייה לגובה ובנו פירמידות לגובה הרב ביותר בעולם המאיה, בפלנקה התמקדו באלמנט אחר, גילוף באבן, קישוט ופיסול. יש באתר אלמנטים רבים הפזורים באתר וכמות נכבדת נוספת שהוכנסה לצורכי שימור למוזיאון סמוך.
משננטשה העיר הג'ונגל השתלט על האתר, ועד היום חלקים נרחבים מהאתר מצויים בשטח מיוער, עצי ענק פרוסים לאורך האתר והאווירה קסומה. הגילו לעשות מתכנני העיר והותירו שטח נרחב סביב העתיקות כג'ונגל, ההגעה לאתר כרוכה בנסיעה בת מספר קילומטרים בתוך ג'ונגל, זה מכניס את המבקר לאווירת אנידאנה ג'ונס- כל כך שונה מהביקור בצ'יצ'ן איצה..
אנחנו בחרנו לבקר תחילה באתר ורק לאחריו במוזיאון, אם הבחירה שלכם הפוכה תבקשו מהנהג להוריד אותכם ליד המוזיאון (מרחק הליכה מקופת הכרטיסים); האתר נמצא כקילומטר וחצי מהקופות ואת הדרך חזרה עושים דרך האתר עצמו כך שנקודת היציאה סמוכה למוזיאון.
כרגיל, הגענו מוקדם לאתר, שואפים להגיע לפני קבוצות התיירים, קבוצות רבות יוצאות מסן קריסטובל ב-4 לפנות בוקר ומגיעות לאתר לקראת השעה 9:30 ועוזבות לכיוון מפלי אגווה אזול לקראת השעה 13:00.
המאיה הם הקבוצה האתנית היחידה מהתקופה הטרום-קולמביאנית שהמציאו את הכתב והשתמשו בו, מדובר בסוג של כתב חרטומים, האתר בפלנקה מלא בהם והשיטוט בין הפירמידות והמבנים מוביל לקירות עם המון כתובות, יש בפלנקה את הקיר המגולף השני באורכו במקסיקו, תקדישו זמן לכך.
המבנה העיקרי באתר הוא הארמון, מבנה בן 4 קומות הממוקם במרכז האתר ומוקף מבני שלטון מכל הצדדים, כיום בשל מגפת הקורונה לא ניתן לעלות על המבנה, אך עדיין ניתן לראות את הכמות הנכבדת של הכתובות על קירותיו, מדובר באחד המבנים המרתקים במקסיקו.
ברחבי האתר מוכרי מזכרות שימשכו את תשומת הלב שלכם מהעתיקות, לרוב המחירים זולים מאוד ויש מגוון רב וצבעוני. היציאה מהאתר היא במסלול נעים דרך הג'ונגל וישנם אפילו מפלים מרשימים, לאחר היציאה חוצים את הכביש ומגיעים למוזיאון (כלול במחיר הכניסה לאתר), המוזיאון יחסית גדול וגולת הכותרת שלו קבר אבן מסיבי של אחד משליטי פלנקה, לורד פאקל, הקבר מפואר בכתובות ומסיכת הירקן שהונחה על פניו נמצאת אף היא בתצוגה.
שיטת התמחור במקסיקו לא תמיד ברורה, האתר יקר יותר מהאתר בטולום אך זול משמעותית מהצ'יצ'ן איצה; כרטיס הכניסה לחורבות פלנקה הוא Mx 75, בנוסף אתה צריך לשלם את דמי הכניסה לפארק הלאומי של פלנקה בעלות Mx 36 ; בסך הכל שילמנו Mx 111 כל אחד.(ילדים בחינם).
פארק אקולוגי Aluxes Ecopark
מי שנוהג לטייל באתרי תיירות פופולריים בוודאי כבר יודע כי בסמוך לאתר ההיסטורי/טבעי/מונומנטלי יצוצו מלכודות תיירים כאלה ואחרים שכל מטרתם לפתות נתח גדול ככל האפשר מאותם תיירים להיכנס גם לאתר שלהם. זה נהוג ומקובל מהמוזיאונים הפופוליסטים בכיכר פיקדילי בלונדון ועד הגן גורו שנבנה ביציאה לחניה של גן השלושה (הבאנייס).
הכלל במלכודת תיירים הוא פשוט: האתר יהיה מהנה אך לא שווה את המחיר.
גם לפלנקה מלכודת תיירים משל עצמה, מודעים לכך שמדובר במלכודת אנחנו בוחרים להיכנס לאתר (בכל זאת טיול עם ילדים), Aluxes Ecopark מדובר על פי הפרסומים ב"חווה אקולוגית", בגן חיות שיקומי, כזה שנועד להכין את החיות לשחרור בג'ונגל הסובב את פלנקה, החיות במקום נלקחו כולן מהסביבה הקרובה אך לאחר ביקור ישנה סקפטיות רבה בנוגע לכוונת השחרור.
האתר בנוי בתוך ג'ונגל, יש די הרבה חיות חופשיות בסביבתו ואפילו נתקלנו בלהקת תוכי מקאו שסבבה את המקום בחופשיות. בין החיות שבתצוגה פנטר שחור, נחשים ארסיים, תנינים ופלמינגו.
תכניותינו לבקר במפל המיסל הא והאגווה אזול השתבשו בשל תנאי מזג האוויר, יום גשום פקד את פלנקה והשבית אותנו, ניצלנו את היום ללימודים ולמחרת נצא לסן-קריסטובל
למעוניינים נספר כי עלות קולקטיבו למפלים הינה 40 פזו לאדם למיסול הא ו-50 לאגווה אזול.
הנסיעה לסן קריסטובל
כפי שצויין בתחילת הפוסט הדרך שבין פלנקה לסן קריסטובל נמצאת בשליטת הקרטל. המשמעות היא הלכה למעשה שהכביש סגור.
יש כעת 3 אפשרויות לעבור בין הערים:
אוטובוס - חברת ADO מפעילה קו נסיעות בין הערים, אך בשל המצב הבטיחותי ושידדת מספר רב מידי של אוטובוסים, הדרך שאמורה לקחת 5 שעות נמתחת לכדי 11 וחצי שעות, חברת ADO פשוט עושה עיקוף ובמקום לנסוע על הכביש היא בחרה לצאת ממדינת צ'יפאס לכיוון מדינת טבאסקו ומשם לרדת חזרת לצ'יפאס לקראת סן קריסטובל . עלות הנסיעה היא כ-550 פזו לאדם, ילד מששלם מחצית מכך.
.במסגרת יום טיול, יוצאים מפלנקה בשעה 12:00 ומגיעים לסן קריסטובל לקראת השעה 22:00, כאשר בדרך עוצרים לביקור בן 40 דקות במיסול הא ולשעתיים באגווה אזול. זו אופציה נהדרת ובביקור הקודם במקסיקו גם ממימשנו אותה. אך תנאי מזג האוויר לא איפשרו ביקור במפלים (שימו לב- אם יורד גשם אז ביום שלאחריו המים באגווה אזול חומים ולא כחולים...) וההגעה בשעת לילה מאוחרת לא קסמו לנו. עלות הטיול/הסעה כ550 פזו לאדם.
קולקטיבו, יוצא אחת לחצי שעה מפלנקה, מגיעים לאחר כ-6 שעות לסן קריסטובל, יש צורך להחליף קולקטיבו במחצית הדרך (ב Ocosingo) , היתרון מלבד המחיר (250 לאדם) הוא שמגיעים בשעות היום וללא חשש משוד או כניסה לשטח הקרטל, הקולקטיבו מבצע שינוי בתווי הדרך הרגיל ומשל כך משך הנסיעה הוא כשעה יותר.
Comments