סוסואה , עיר חוף וקיט בצפון הרפובליקה הדומיניקנית, העיר שבא קבענו את מקום מושבנו העיקרי בביקורינו במדינה, מציגה קשר היסטורי חם עם העם היהודי.
סופת ההוריקן "מתיו" תקפה בשנת 2016 את האי אספניולה וכמעט מחקה לחלוטין את מדינת האיטי, הסופה נעצרה על הגבול שבין שתי המדינות ולא חדרה (באופן משמעותי) לשטחה של הרפובליקה הדומיניקנית, אגדה מקומית גורסת כי הרפובליקה הדומיניקנית מוגנת מפני הוריקנים שכן האל משיב בטוב לבני המקום לאור תמיכתם הממושכת בישראל וקליטת פליטי שואה יהודים.
בשנת 1938 הרפובליקה הדומיניקנית היתה לאחת המדינות היחידות בעולם שהותירה לפליטי שואת יהודי אירופה להיכנס לשטחה. המדינה הנפיקה 100,000 אשרות כניסה, בפועל הגיעו בסופו של יום כ- 2,000 פליטים בלבד, אשר התמקמו ברובם ברחבי העיר סוסואה.
האירוע הספציפי הזה של קליטת הפליטים בפרט והקשר החם עם מדינת ישראל בכלל מונצח בגרפיטי בכל רחבי העיר סוסואה , ועל סמל העיר מתנוסס מגן דוד. באחת הכיכרות הסמוכות לחוף אליסיה ישנה אף כיכר עם מגן דוד גדול ודגל ישראל לצד דגל הרפובליקה.
לסוסואה ראשת עיר יהודייה, אילנה נויימן דא אזר, במקום בית כנסת ובית עלמין יהודיים. הקהילה הקטנה מונה היום פחות מ-100 בני אדם, זאת לאחר שרוב הפליטים המשיכו את דרכם לארצות הברית בתום המלחמה.
במסענו גילינו מדינה פרו ישראלית, נעדרת גילויי אנטישמיות ובעלת סובלנות דתית רבה. אנו כתיירים שמחנו לגלות את העובדה כי בעוד כלל אזרחי העולם הנכנסים לרפובליקה הדומיניקנית נאלצים לשלם דמי כניסה/ויזה בעלות של 20 דולר אמריקאי, מחזיקי דרכון ישראלי רשאים להיכנס ללא כל מגבלה או תשלום (גם משך אשרת הכניסה ארוך יותר לבעלי דרכון ישראלי).
סמל העיר סוסואה
אלבום תמונות של ההתיישבות היהודית בסוסואה וקריאה מורחבת על קליטת פליטי שואת יהודי אירופה בכתבה מאתר הארץ .
Comments