במרכז העיר אריקיפה, דקותיים מהכיכר המרכזית פלאסה דה ארמס, שוכן מוזיאון שרק אזכור שמו גורם לתהיות : "Museo Santuarios Andinos in the Univesidad Catolica de Santa Maria. המוזיאון של האוניברסיטה הקתולית, שהרי ידוע לכל שמדעים וכנסייה הלכו תמיד יד ביד...
במוזיאון זה שוכנת משכהן של קבע הנערה חואניטה; חואניטה, מומיה מהמאה ה-15, שהוקרבה כקורבן לאלים בתקופת האינקה, נשמרה בצורה מושלמת ומושכת מאות מבקרים מדי יום.
התצוגה במוזיאון עוסקת בפולחן הקרבת ילדים אצל בני האינקה. במספר קטן של חדרים מוצג אוסף כלים, חפצים אישים, תלבושות, תכשיטים ואריגים שנמצאו בקברי נערים/נערות/ילדים/ילדות אשר הוקרבו לאלים במטרה לרצותם ולמנוע בכך התרחשות אסונות טבע.
מאחר ומדובר היה במנחה לאלים נבחרו עײי הכוהן הילדות היפות והבריאות בלבד, בחלקן בנות אצולת האינקה. מלבד חואניטה נמצאו 8 גופות נוספות 4 ילדים ו-4 ילדות.
הקורבנות סוממו בעלי קוקה, הושקו בצ'צה אלכוהולית ולבסוף הומתו במכה על ראשם.
אם אתם אוהבים היסטוריה ורוצים להכיר את אחד השרידים הגדולים של התקופה הפרה-היספנית, אל תפספסו את חואניטה !
ההיסטוריה של חואניטה
חואניטה הייתה עלמה בתולה מתקופת האינקה. במאה ה-15, כשהייתה בגיל 12 עד-15, היא נבחרה יחד עם צעירות נוספות מהאזור למה שנחשב אז כפריבילגיה: להקריב את חייה לפאצ'מאמה או אמא אדמה.
לדברי המומחים, חואניטה נהרגה במהלך קורבן האינקה המכונה Capacocha, שבוצע בהר הגעש אמפאטו, בגובה של יותר מ-6,300 מטרים מעל פני הים. טקס זה בוצע כדי להרגיע את הפאצ'מאמה, להימנע מקטסטרופות טבע ולהבטיח יבול טוב.
חואניטה נשארה על פסגת אמפאטו במשך שנים רבות,בקור העז שסייע לשמר את גופתה, עד שהתפרץ הר געש סמוך, הסבנקאיה, והאפר שלו המיס את השלג של ההרים מסביב. לאחר תופעה זו, חואניטה נחשפה על פני השטח והתגלתה בתוך 10 ימים בלבד, בשנת 1995, על ידי הארכיאולוג האמריקני יוהאן ריינהרד ועוזרו, מיגל זארטה.
יוהאן, באנגלית הוא בעצם ג'והן, ובספרדית חואן.. ומכאן נגזר שמה -חואניטה
לפני הופעתה של חואניטה, לא הייתה שום הוכחה לכך שהאינקה הקריבו גם נשים בטקסים שלהם, כך שהמומיה הזו הפכה, בנוסף, למרכיב להשלמת ההיסטוריה של פרו.
מאז גילויו, מחקריה של חואניטה לא פסקו ונלמדו עליה דברים רבים: שהיא מתה ממכה בראש, שהיא שינתה את תזונתה שנה לפני ההקרבה (נמצאו בכיבתה שאריות צ'יצ'ה- משקה תירס שנמכר עד היום בכל רחבי פרו) ועוד פרטים רבים .
למרות שהיא ידועה ברחבי העולם כמומיה חואניטה, למעשה האינקה מעולם לא ביצעה תהליך של חניטה, אך גופה של חואניטה נשאר במצב טוב עד לגילויו הודות לטמפרטורות הנמוכות של ההר ולגופה הרב שבוא היא נמצאה .
נכון להיום, כדי להמשיך בשימור הנכון, חואניטה נחשפת לציבור בקופסה כפולה שקופה ובטמפרטורה קבועה של 19 מעלות צלזיוס.
מצב גופה של חואניטה שמור באופן פלאי, ניתן לראות עדיין שערות וקמטי עור, אסור לצלם במקום אך הצלחנו להבריח בעבורכם תמונה קטנה.
הביקור מתחיל בסרטון קצר של הנשיונל ג'יאוגרפיק על מציאתה של חואניטה
コメント